Ångad Broccoli med Jordnötssås

Ångad broccoli måste ändå vara lite av grunden till valet av broccoli som premiärråvara här på bloggen. Det är så sjukt gott och om man jämför med den där kokta som man är van vid så skäms man ju nästan. Både godare och tydligen väldans mycket nyttigare. Ikväll blev det en ganska enkel tillrättning men inte så trist ändå, sjukt god faktiskt. I vanliga fall så äts ju jordnötssås på Thaihak med Sataykycklingspett och det kan ju vara gott. Det är bara så att kombinationen Broccoli och jordnötter är så jädrans bra. Så skit i den där stackars fågeln och testa lite Broccoli istället.
När man ångar grönsaker så finns det säkert en massa olika sätt hur man kan göra. Jag fick tag på en asiatisk ånginsats en gång och den är verkligen hur bra som helst. Jag kokar vatten i botten av min wokpanna och sen kör jag loss. Om du inte har en ångare så kan man använda sil eller durkslag i en kastrull eller gå och köpa ånginsats i bambu på asiatiska butiker eller så finns det billigt på IKEA så klart.

Ingredienser:
2 broccolistånd
2-3 morötter
Olja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
En bit ingefära
2 tsk röd currypasta
1,5-2 dl jordnötssmör
1 burk Kokosnötsmjölk
1 citron
1 msk Sweet chili
1,5 msk ostronsås
1-2 msk japansk soja
Smaka av med salt, peppar & citron (socker).
Färska kryddor om man vill (koriander, basilika, thaibasilika)
Värm olja i en panna och finhacka löken och kör i den i oljan. Sänk värmen till 2/6 så den kan puttra på utan att ta färg. Hacka vitlöken och i med den och gör detsamma med ingefäran. Tillsätt currypastan och låt den stekas med i ett par minuter. I med jordnötssmör och kokosnötsmjölk. Höj värmen till 4/6 och låt allt koka upp. Sänk till 2/6 och låt det bubbla på. Riv ner citroncest och pressa sedan ner halva citronen. Tillsätt Sweet chili sauce, ostronsås, soja och låt sjuda medan du ångar grönsaker. Avsluta med att smaka av med salt, peppar, citron och eventuellt en gnutta socker. Sjukt gott! Hacka eventuellt i färsk koriander.
Ånga grönsaker tänker jag inte lägga så mycket tid på att beskriva med fördela grönsaker i jämstora bitar och ånga i ett par minuter. Enklast är att provsmaka emellanåt. Lite crunch vill man ju ha. Om det inte får plats så är det OK att köra i omgångar. Låt första batchen vila i en bytta med plastfolie över så håller grönsakerna lite värme. När allt är klart så skakar du runt det med en halv pressad citron, salt och peppar.

Tack för idag/
Göran