månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Caesarbroccoli & blomkål

Publicerad 2015-04-27 22:17:38 i Allmänt, broccoli,



Idag var första gången det upplevdes lite knepigt med Broccolin. Jag gick till affären köpte Broccoli, Blomkål och Lax men var inte alls säker på vart det lutade. I lördags var jag på en Pop-Up där en belgisk krögare gästade. Han hade saltinbakat potatis i salt och ris vilket var gott och kul. Så jag var sugen på att testa att saltbaka broccoli. Jag har ju hittills inte hunnit kombinera de goda vännerna Broccoli & Blomkål så idag var det äntligen dags. Att sen göra en caesarvariant är ju egentligen helt självklart. Alla smakerna dvs Sardell, Parmesan och Citron är ju bästa vänner med Broccolin. Supergott och väldigt lätt gjort. Vad man sen serverar tilll kan man bestämma själv. Kyckling, lite mer sallad, krutonger, en köttbit eller som vi, lite lax i ugn. Det mesta funkar skulle jag säga.
 
 
Ingredienser (ca 3 personer)
 
1 Broccoli (250 gr)
1/2 Blomkål (250 gr)
1/2 kg Grovsalt
 
4 Sardeller/1 msk Sardellpasta
1 msk Citron 
3 msk riven Parmesan
1,5 dl Smetana
0,5 dl Grädde
2 Vitlöksklyftor
1 tsk Dijon
Peppar
Salt
(Va? Ingen Sherryvinäger? Jo! kör på om du vill, lär bli godare)
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Skölj och fördela broccoli & blomkålsbuketter. Häll salt i botten på en större ugnsform och lägg ner blomkål och broccoli med snittytor ner i saltet. Peppra och ställ in i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Släng även på vitlöksklyftorna till dressingen i 20 minuter. Det är inte nödvändigt att saltbaka men jag vill gärna tro att det höjer smakerna en del. Annars går det nog lika bra att ånga eller rosta. 
 
Rör ihop varianten på caesardressingen. 
Smaka av med salt, peppar, citron och få den lite lösare med hjälp av grädde. När vitlöken rostats i ca 20 minyter så pressas dom ner i dressingen. 
 
När grönsakerna är klara i ugnen så lägger du över dom i en större skål och slungar runt tillsammans med hälften av dressingen så den täcker överallt och sugs in i broccolin och blomkålen. Servera med resten av dressingen vid sidan om.
 
Mycket gott och det känns nästan lite lyxigt, måste vara grädden. 
 
 
Tack och god natt/
Göran
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela