Inlagd Broccoli, Jordärtskocka, Rödlök & Fänkål

Idag var det dags att lägga in lite broccoli, ett jättebra tillbehör som funkar med det mesta. När jag ändå var igång så passa jag på att lägga in lite annat trött som ligger och dassar i botten på grönsakslådorna.

Förutom broccolin som var sprillans från affären så hade jag en gammal fänkålsbit, en rödlök och jordärtskocka som jag fått av pappa. Fick en kasse förra helgen så måste se till att kombinera det med broccolin framöver.
Jag gör en oklassisk 1-2-3-lag som innehåller lite mindre socker än den klassiska. Typ 1-1,5-3-lag skulle jag säga.
Dvs
1 del ättika (12%)
1,5 delar socker
3 delar vatten
Koka upp och tillsätt eventuellt lite salt, chili, pepparkorn, stjärnanis, lagerblad, enbär etc. Just idag valde jag salt o chili.
Om man vill ha längre hållbarhet på inläggningen så ska man värma burkarna och locken i ugn eller koka dom men det brukar ta slut snabbt om man gör mindre burkar. Alternativt gör man en stor gott o blandatburk men då är det inte riktigt lika kul att kombinera smakerna.
Broccoli
Plocka små buketter i någorlunda liknande storlekar och skölj av. Spara stjälkarna till soppa, puré eller sallad eller skiva och pickla även dom.
Koka upp en större kastrull med några liter vatten och lite salt. När det kokar för fullt släng i broccolin och räkna till 60 samtidigt som du tar fram ett durkslag, fyller en bunke med iskallt vatten och is om det finns. Vid 60 slår du av broccolin i durkslaget och sen snabbt ner i isvatten och kyl ner. Lägg sedan i en passande burk och fyll på med varm lag. De blir knapriga men behåller tyvärr inte den där klargröna färgen. Tror det är knepigt men tar gärna emot tips.
Jordärtskocka
Skala och skiva tunt med mandolin, hyvel eller kniv. Om lagen inte är gjord så kan du låta skivorna vila i lite kallt vatten med citron i för att inte mörkna.
Häll över kokhet lag så blir klockorna lagom knapriga med perfekt jordig rå jordärtskockssmak.
Fänkål
Putsa och hyvla fint. Häll över het lag och låt stå till sig.
Rödlök
Skala och hyvla fint. Häll över het lag och låt stå till sig.
Det är så otroligt lätt att koka lag så egentligen är det bara att gissa hur mycket man behöver göra till de olika burkarna eller så fyller man burkarna med grönsakerna och mäter hur mycket vatten det krävs tills det täcker. Sen är det vara till att klura hur mycket lag som ska göras.
God kväll/
Göran