månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Lasagne med Broccoli, Spenat, Karl-Johansvamp & Appenzeller

Publicerad 2015-04-20 22:13:00 i Allmänt, broccoli,

 
Här kommer ett work in progress-recept. Gör den om ni vill, använd som inspiration eller vänta ett tag innan jag hinner uppdatera den. Den är god och helt klart värd att tillaga men bara så ni vet. Från första början är det en Lasagne med Karl-Johan, Mangold & Comté. Det var vad jag fick med mig hem till stan efter en helg på landet. Lite rester från kylen, skogen och trädgårdslandet. 
 
Det här är en Umamibomb utav rang men den här gången blev det lite för mycket ost och så hade jag i skivade jordärtskockor vilket i sig gjorde rätten till en blandning av lasagne och gratäng. Inte fy skam men inte heller något  revolutionerande. I receptet så skivar vi ner jordärtskockan i mindre stänger så blir det nog inte riktigt samma känsla. Sen glömmer vi ströbrödet helt, jag blev förvirrad okej.
 
 
Ingredienser (8 portioner)
 
2 broccolistånd (500 g)
350 gr jordärtskocka
2 gula lökar
5 sardeller
1 chili
4 klyftor vitlök
0,5 dl Sherry
0,5 dl Vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 påse spenat
 
Svamp & Ost-bechamel
100 gr smör
en hög torkad Karl-Johansvamp (Går självklart att byta ut mot det man har och gillar)
1 dl vetemjöl
1 liter vätska (mjölk, grädde, creme fraiche, svampspad)
150-200 gr Appenzeller eller annan av liknande typ (Comté, Gruyere eller så)
 
15-16 lasagneplattor
 
Slå på ugnen på 225 grader.
Lägg den torkade svampen i blöt i 1-2 dl ljummet vatten. 
Skala Jordärtskockorna.
Smält smöret till bechamelen i en större kastrull på värme 2/6.
Värm olja i en panna på mellanvärme 3/6. Släng när i samtidigt som du hackar det i ordningen lök, sardellfiléer, vitlök och 1 hackad chilifrukt. Skär ner mindre broccolibuketter i pannan och skala stjälken och skiva sedan ner den i mindre bitar. Gör detsamma med jordärtskockan. Fräs allt ett tag och rör runt så ofta du kom
mer åt. Det behöver inte få någon färg. Tillsätt Sherry, vinäger och vatten och låt det bubbla upp ordentligt. Smaka av med salt & peppar. När du gillar det du smakar tillsätt spenaten och lägg på lock och dra av värmen.
 
Krama ur svampen och hacka och lägg ner i smöret i kastrullen. Höj värmen till 4/6. Spara spadet från svampen till senare. Låt svampen stekas i smöret under ett par minuter och tillsätt sedan mjölet och rör runt. tillsätt spadet, mjölken, grädden eller vad du valt lite i taget, sammanlagt en liter. Låt det sjuda på värme 1/6 och samtidigt river du ner all ost i bechamelen. Smaka sedan av med salt, peppar och sherryvinäger.
 
Bechamelen ska vara rund, ostig och svampig i smaken, den får gärna vara lite salt också. Hacket ska vara syrligt, jordigt och järnigt med lite bett. Tillsammans med pastan blir det great alltså.
 
Nu är det dags att fördela lagren. I botten lite Broccolihack, lasagneplattor och ovanpå det bechamel. Sedan fortsätter du varva 4-5 lager beronde på hur stor panna du har. Jag körde 5 lager och ungefär 3 plattor per lager. 
 
Kör in i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt den sätta sig lite innan servering och ät den med tomatsallad. 
 


Tack och godnatt
/Göran
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela