månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Rostad Broccolipuré, Jordnötspanerad Spättafilé & Pickles

Publicerad 2015-04-16 19:42:00 i Allmänt, broccoli,

 
 

Puré eller creme måste ju ändå vara något av det godaste som finns. Speciellt om det är Jonas på Restaurang Bon Bon i Stockholm som gjort den. Han har lovat mig en kurs, får se när det blir av egentligen. Även Elias på nyöppnade Wood Stockholm är fantastisk på puréer. De säger båda att det inte är något svårt. Smör, råvara och lite kryddor ska vara tricket. Jag gjorde rostad broccolipuré och den blev sanslöst god, så de hade rätt verkar det som. Broccoli gillar ju nötter så varför inte blanda ströbröd och jordnötter och panera en fisk i tänkte jag. Och Pickles har jag ju redan.
 
 
 
Rostad Broccolipuré, Ingredienser för två portioner (små):

Två Broccolistjälkar (Funkar så klart med buketterna också men jag hade kvar de här)
Olja
25-30 gram  smör
Sherry
Parmesan
ev salt & peppar
 
Skiva stjälkarna i halvcentimeter tunna skivor badda i lite olja på ett ugnsfat och rosta i 200 i ca 20 minuter tillsammans med lite salt & Peppar.
 
Smält smör i en mindre men djup kastrull och låt det sedan stå och puttra och brynas. Akta så det inte bränns bara. 3/6 till en början och sedan sänka till 2/6 är bra värme på plattan.
 
När Broccolin gått 20 minuter och fått färg häller du över bitarna i smöret i kastrullen och lägger på lock. Låt koka i 15-20 minuter till (den blir inte dålig av det så länge locket ligger på. Kan vara läge att sänka till 1/6 om du har en aggressiv spis. 
 
När allt verkar mjukt är det bara att mixa länge och väl med mixerstav eller i mixer. Blir den för tjock i konsistensen så kan man tillsätta lite vatten eller grädde. Är den för torr och knastrig i konsistensen kan det behövas lite mer smör. Men den borde klara sig fint på smör och vatten.
 
Smaka, den är redan nu överjäkligt god och kanske skulle jag gjort som Jonas och lämnat den så. Men jag kan ibland inte låta bli så nu fick lyxlirarna åka med.
Smaka av med torr sherry, Parmesan och eventuellt salt & peppar.
 
 
Jordnötspanerad Spättafilé (Ingredienser för 2 personer)
 
4 rödspättafiléer (ca 125-150 gram per person)
vetemjöl
1 ägg
ströbröd
1 dl torrostade jordnötter
salt & peppar
3 tallrikar
Citroncest
 
Det här går snabbt så det går att göra samtidigt som broccolin kokar i smöret.
Det är en klassisk trippelpanering men med lite lyx i form av jornötter. 
 
Häll mjöl och lite salt i tallrik 1, Knäck ett ägg och vispa i tallrik 2, Mixa eller finhacka jordnötter och blanda med ströbröd, salt & Peppar i tallrik 3.
Badda fiskfilén i tallrik 1, tallrik 2 och slutligen i tallrik 3. Lägg filéerna och vila på ett fat. Gör klart purén och värm sedan en stekpanna med smör/olja. Lägg i fiskfiléerna på värme 5/6 och kör någon minut per sida. Fisken är tunn så den blir klar väldigt snabbt och paneringen ska få färg. Riv Citroncest över fisken när den börjar bli klar och servera tillsammans med puré och picklad broccoli, rödlök och jordärtskocka eller något annat smått och gott.
 
Ganska enkelt och riktigt gott faktiskt!
 
Tack för ikväll/
Göran
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela