månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Soppa på Broccoli & Grönmögelost

Publicerad 2015-04-09 21:42:00 i Allmänt, broccoli,


Kombinationen broccoli och grönmögelost är av rang alltså. Om man sen kan slänga i lite sherry så är det fest. Den här rätten kan nog bli riktigt god men jag valde en saint agur och den tog över lite för mycket. Också farligt med salta ostar som smakar mer och mer då soppan svalnar. I receptet nedan har jag tagit bort lite av osten men jag tror kanske man ska testa en mindre salt. Eller så är man glad i salta ostar och tycker det är toppen som det är och då är det ju bara att köra på.
 


Ingredienser för 2 personer
 
Olja/smör
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 broccolistånd (250-300g)
1/2 dl torr sherry
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 liter buljong (veg/kyckling)
Ca 100 gr saint agur
 
Sidfläsk (kan bytas mot nötter)
Honung
Salt
Peppar
Vinäger
 
Svetta lök och vitlök på låg värme i olja och smör i en kastrull. Det är bra att göra det ett tag på värme 2/6 så sötar löken verkligen till sig. 10 minuter är inte dumt och längre ännu bättre men man gör vad man hinner och orkar.
 
Ta bort de finaste broccolibuketterna och lägg undan till senare. Ca 8-10 stycken. Skala stjälken och hacka upp den och resten av buketterna. Lägg ner tillsammans med löken och slå på sherry, vinäger, buljong och sätt på lock. Höj värmen till 4/6 och låt det koka på ordentligt. 
 
Stek fläsk och broccoli och mot slutet resterande ingredienser. 
 
Efter 10-15 minuter mixas soppan ihop väl. Tillsätt osten och låt den kräma till soppan. Om den är för lös får den stå och puttra på ett litet tag till. Mixa soppan igen när all ost lösts upp. Kör soppan genom en sil om det ska vara lite finare stil på den annars är det bara att smaka av med sherry, vinäger, salt och peppar och sen servera. 
 
Det skulle kunna vara gott med torkade söta tomater till det hela. Kanske tillsammans med det andra hacket. Det testar jag nästa gång. 
 
Tack för ikväll/
Göran 
 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela