Ugnsrostad Broccoli med ingefära, citron, vitlök och jordnötter


Ingredienser för 2 personer, 180-200 C:
1 Broccolistånd (250-300g)
Olja (Raps & sesam)
Salt, Peppar & Chiliflakes
Varm dressing:
Olja
3 Vitlöksklyftor, krossade
2 tummar ingefära i tunna stavar
2,5 dl buljong (Veg/Kyckling)
1 citron
1-2 msk ostronsås
2 tsk honung
sesamfrön
torrrostade jordnötter
Skölj Broccolin, skala stjälken och dela den i 8 klyftor.
Häll olja och kryddor på ett ugnsfat och kör runt broccolibitarna i det innan du slänger in formen i mitt i ugnen på 180-200 C. Låt stå i 20-25 minuter och vänd broccolibitarna efter ca 15 minuter.
Värma olja i en mindre panna, värme 4/6. Släng i vitlök och ingefära (färsk chili är nog inte så dumt att ha i här också men vi hade ingen hemma). När de fått fin rostfärg häll på buljong, citron, ostronsås, honung och låt koka upp. Dra ner värmen och låt den tjockna 2/6. När den börjar bli lite såsig smaka av. För salt? Tillsätt mer honung och citron alt. vinäger. Om den blir för tjock tillsätt lite extra vatten. Detta kan man göra om och om igen. När det kvarstår någon minut eller två så tillsätter du en tumme finhackad ingefära för att få upp styrka och de färska citrustonerna i den.
Häll dressingen över broccolin och strö över sesamfrön och jordnötterna. Eller så serverar du jordnötterna vid sidan om.
Svårare än så behöver det inte vara. Här får broccolin ha huvudrollen med hjälp av smakkompisar som nötter, ingefära och vitlök. Kommer nog snart rosta lite broccoli igen men då låter jag nog den sköta kompet för att se hur det blir. Ses snart igen!
/Göran
