månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Ugnsrostad Broccoli med ingefära, citron, vitlök och jordnötter

Publicerad 2015-04-05 23:46:00 i Allmänt, broccoli,

 
Rostad broccoli är otroligt gott. Det var min storebror som hyllade den nötiga smaken som kommer fram då man rostar och han har ju så rätt så. Den här är ugnsrostad med lite kryddor, jättegott bara som det är men jag kunde inte låta bli att göra en dressing för att göra det till en hel måltid. Serveras med fördel med kokt jasminris. 
 

Ingredienser för 2 personer, 180-200 C:
 
1 Broccolistånd (250-300g)
Olja (Raps & sesam)
Salt, Peppar & Chiliflakes
 
Varm dressing:
Olja
3 Vitlöksklyftor, krossade
2 tummar ingefära i tunna stavar
2,5 dl buljong (Veg/Kyckling)
1 citron
1-2 msk ostronsås
2 tsk honung
 
sesamfrön
torrrostade jordnötter
 
 
Skölj Broccolin, skala stjälken och dela den i 8 klyftor. 
Häll olja och kryddor på ett ugnsfat och kör runt broccolibitarna i det innan du slänger in formen i mitt i ugnen på 180-200 C. Låt stå i 20-25 minuter och vänd broccolibitarna efter ca 15 minuter.
 
Värma olja i en mindre panna, värme 4/6. Släng i vitlök och ingefära (färsk chili är nog inte så dumt att ha i här också men vi hade ingen hemma). När de fått fin rostfärg häll på buljong, citron, ostronsås, honung och låt koka upp. Dra ner värmen och låt den tjockna 2/6. När den börjar bli lite såsig smaka av. För salt? Tillsätt mer honung och citron alt. vinäger. Om den blir för tjock tillsätt lite extra vatten. Detta kan man göra om och om igen. När det kvarstår någon minut eller två så tillsätter du en tumme finhackad ingefära för att få upp styrka och de färska citrustonerna i den. 
 
Häll dressingen över broccolin och strö över sesamfrön och jordnötterna. Eller så serverar du jordnötterna vid sidan om. 
 
Svårare än så behöver det inte vara. Här får broccolin ha huvudrollen med hjälp av smakkompisar som nötter, ingefära och vitlök. Kommer nog snart rosta lite broccoli igen men då låter jag nog den sköta kompet för att se hur det blir. Ses snart igen!
 
/Göran
 
 
 
 
 




 
 

Kommentarer

Postat av: Manus

Publicerad 2015-04-08 20:19:01

Ugnsrostad broccoli är bland det godaste goda! Ska testa denna reviderade version vid tillfälle!

Postat av: Manus

Publicerad 2015-04-08 20:29:45

Ugnsrostad broccoli är bland det godaste goda. Ska testa denna reviderade version vid tillfälle!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela