månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Kålpannkaka & Räkor, Morot, Kimchi

Publicerad 2015-06-02 22:00:11 i Allmänt, Spetskål,


Denna månad av kål börjar med något som jag aldrig ätit, aldrig hört om men jag blev så sugen. Efter att ha rekat lite bland böckerna här hemma så stod det klart för mig. Det där okonomi som det stod om i smaklexikon (hyllning till smaklexikon kommer!) låter ju väldigt väldigt gott. En japansk matig pannkaka med kål och svamp i som toppas med lite mayo och bbq-sås mm. 
 
Men jag gjorde en egen variant baserat på vad som finns hemma och lite annat jag läst. Men gott är det. Nog med snickesnack och över till receptet. 
 
Ingredienser för 3-4 personer
 
225 ml vatten
1/2 buljongtärning
2 ägg
150 g mjöl
2-3 sardeller
1 skvätt äppelcidervinäger
1 ekologisk spetskål
2-3 msk finhackad ingefära
 
150-200 g skalade räkor
1 salladslök
1 morot
1-1,5 dl majonnäs 
1,5 msk Kimchi bas (finns på asiatiska butiker)
1 tsk Sambal oelek
Citron
Salt
Peppar
 
Börja med att röra ihop smeten. Vatten, ägg och smula ner buljongtärningen om du inte har pulverform eller fond. Rör ner mjölet, sardeller och vinägern. Låt det stå och vila till sig och lösa upp eventuella klumpar samtidigt som du finskivar spetskålen och finhackar ingefäran. Rör ner kål och ingefära i smeten och låt stå och dra några minuter. Samtidigt kan du låta en eller två stekpannor värmas med olja på 4/6 på spisen. 
 
Här kan du passa på att dra ihop räkröran. 
 
Antingen gör man 4 mindre portionspannkakor eller så delar man upp dom vid bordet. I sånt fall blir det två lite tjockare pannkakor. 
 
Sleva i smeten och var redo med stekspaden då du ska platta ut och peta in läckande smet i kakan. Stek sedan 4-5 minuter innan du vänder den och kör under lock 4-5 minuter. Sedan vänder du igen och kör utan lock några minuter. Om du inte gör alla samtidigt kan de vila i ugnen på 75 grader tills det är dags att servera. 
 
Så här gör du röran. 
Om du vill kan du hacka igenom räkorna lite snabbt. Jag gillar att vissa är hela och andra delade men vissa vill ju bara ha hela så gör som du vill. Hacka ner så mycket du kan av löken. Riv en morot grovt och lägg i en skål. Blanda ner majonäs, kimchibas och sambal med det andra och smaka av med salt, peppar och citron. 
 
Jag gjorde en egen majonäs men det behöver man absolut inte göra. Recept på majonäs är 1 äggula, 0,5 msk citronsaft, 1 tsk fransk senap, en gnutta salt, 1,25 dl olja. Och så är det allt det där med temperatur, vispning, långsam stråle olja osv men det får ni antingen googla eller klaga så får jag skriva det då det är ägg som är månadens råvara. 
 
Lägg upp i portioner eller stor servering. Jättegott som både förrätt och varmrätt. Ny favorit här hemma i varje fall. 
 
Tack för mig/
G
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela