månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Kålsoppa med Salsiccia

Publicerad 2015-06-17 08:33:07 i Allmänt, Spetskål,


En riktigt höstlig soppa så här i sommarens inledning. Kanske är den helt perfekt just nu med tanke på att midsommar ser ut att bli mer av en oktoberfest. En enkel och god soppa med det bästa som finns. Korv!

Ingredienser för 4 portioner
Smör/olja
1 lök av valfri sort
700 gr spets/färskkål
2 msk sirap
1,5 dl vitt/rose vin
1,5 liter buljong
Ca 500 gram färsk salsiccia 

1 citron
Soja
Cayenne
Salt
Peppar
Vinäger av valfri sort
Persilja (mest for show)

Värm smör eller olja i en rejäl kastrull på spisen, 5/6. Skiva lök och hyvla kålen, svetta det ordentligt i kastrullen. När det blivit riktigt mjukt och nästa fått lite färg tillsätter du sirap och någon minut efter det tillsätter du vin och när det reducerat en del tillsätt buljong. Koka upp på 6/6 och kör på 10 minuter. 

Sänk värmen på spisen till 2/6 och börja ploppa ut små köttbullar av salsiccian  direkt ner i soppan. När alla köttbullar flyter till ytan är de klara men det tar bara några minuter. 
Smaka av med soja, peppar, vinäger, citroncest, cayenne och salt. 

Servera med en brödbit eller ha i lite potatis om den ska bli snäppet matigare. Sen är det bara att rusa ut på stan och kanske pricka in en konsert med någon bra skit som Matthew E White eller liknande. Toppenkväll minst sagt. 
G

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela