Kålsoppa med Salsiccia

En riktigt höstlig soppa så här i sommarens inledning. Kanske är den helt perfekt just nu med tanke på att midsommar ser ut att bli mer av en oktoberfest. En enkel och god soppa med det bästa som finns. Korv!

Smör/olja
1 lök av valfri sort
700 gr spets/färskkål
2 msk sirap
1,5 dl vitt/rose vin
1,5 liter buljong
Ca 500 gram färsk salsiccia
1 citron
Soja
Cayenne
Salt
Peppar
Vinäger av valfri sort
Persilja (mest for show)
Värm smör eller olja i en rejäl kastrull på spisen, 5/6. Skiva lök och hyvla kålen, svetta det ordentligt i kastrullen. När det blivit riktigt mjukt och nästa fått lite färg tillsätter du sirap och någon minut efter det tillsätter du vin och när det reducerat en del tillsätt buljong. Koka upp på 6/6 och kör på 10 minuter.
Sänk värmen på spisen till 2/6 och börja ploppa ut små köttbullar av salsiccian direkt ner i soppan. När alla köttbullar flyter till ytan är de klara men det tar bara några minuter.
Smaka av med soja, peppar, vinäger, citroncest, cayenne och salt.

G