Rostad Kål med ciderstuvade champinjoner

Till slut tillbaks i köket efter landetfixande, förkylnibgstrixande och till slut en fantastisk blurkonsert i Glasgow. Från ett koleldade land till en kåltörstande blogg. Jag gillar som ni märkt att ugnsrosta och så blev det ikväll. Det är enkelt och ruskigt gott. Kan ätas som huvudrätt eller ersätta potatisen. Ett par gånger har jag ätit det med vitvinssås men då äpplen är en så god vän så fick det bli äppelcider istället för vin ikväll. Väldigt väldigt gott. Tyvärr ganska brun rätt men servera med en sallad så är det grant som en sommaräng.

Ingredienser till 2 personer
1 huvud spets- eller färsk vitkål
1 citron
Olivolja
Salt
Peppar
Timjan
Schalottenlök
1 vitlöksklyfta
200-300 gr champinjoner
1 tsk fransk senap
1,5-2 dl torr äppelcider
1 dl grädde
Äppelcidervinäger
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 250 grader och dela kålen i 4 klyftor och badda in i olja, saften från en halv citron, salt, peppar och timjan på en ugnsplåt/form. Rosta kålen och den andra citronhalvan i 20 minuter.
Svetta hackad schalotten och vitlök i en panna på 3/6 grader och rör runt. Tillsätt efter några minuter svampen i jämnstora delar. Lite salt för att dra ut vätskan snabbare och efter ca 3 minuter på med äppelcider, grädde och senap. Låt koka upp på 5/6 och rör då och då. Nu ska det reduceras ner till en härligt sås i den konsistens som du gillar. Gillar du lös så kokar du den inte så mycket och ja du hajar. Avsluta med att klämma ner lite av den rostade citronen och smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar.

Servera kålen med gräddstuvningen och en hel del rostade pumpafrön, solrosfrön, krutonger eller något annat crunchy.
Kul att vara tillbaks
G