MAJ - SPARRIS
Är det säsong så är det. Just nu är det mest italiensk sparris i butikerna men den svenska kommer också snart. Så länge det är säsong i Europa tänker jag. Vi fortsätter lite med de gröna nyttigheterna men jag lovar det kommer användas en hel del smör, salt och ägg för att höja denna goda jäkel ännu mer.


PRO's & CONS - Sparris
+
Väldigt god som den är
Näringsrik (Se näringsvärde i slutet av inlägget)
Innehåller Folsyra (Bra för gravida och mot Cancer)
Perfekt och lyxigt tillbehör
-
Luktar väldigt skumt då man kissar och svettas
Ej för er som har gikt eller njursten
Kan vara dyr
Då jag läser på lite om Sparris så är det ju en väldigt bra och nyttig komponent på tallriken. Som alla andra grönsaker nyttigast om den äts rå, ångad eller lätt kokt. Enligt mig godast rostad/grillad men det kommer olika försök.
Den har en hel del smakkompisar och inte helt olik Broccolins kompisgäng. Nötter, vitlök, fisk och citron är kanske de som är mest självklarar men anis och apelsin ska vara väldigt bra kombinationer. Det smakar (och luktar) av svavel och det är det knepiga att matcha. Tydligen svårt att kombinera med vin men att utgå från franska & nya zeländska sauvignon blanc viner är tydligen en bra start.
Snart kommer första receptet men till dess så kan du plugga näringsvärdena.
Näringsvärde på 100 gram sparris (grön & vit)
|
|
Energi | 113 kJ |
Energi | 27 kcal |
Protein | 3 g |
Fett | 0,2 g |
Mättade fettsyror | 0,1 g |
Kolhydrater | 2 g |
Fibrer | 2 g |
C-vitamin | 33 mg |
D-vitamin | 0 mcg |
Folat | 119 mcg |
Järn | 0,7 mg |
Zink | 0,9 mg |
Kalcium |
22 mg
|