månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Pocherat ägg, Bacon, Sparris och lite picklat

Publicerad 2015-05-24 13:45:37 i Allmänt, sparris,


Ska inte säga att det är lätt att pochera ägg. Men det går ju nästan alltid att äta ändå så helt klart värt. Och övning ger färdighet. Om man inte orkar eller har minsta lilla lust att lära så kan man ju löskoka ägg som vanligt, funkar det med. Vi åt det som varmrätt en kväll men det funkar finfint som förrätt med. 


Ingredienser för 2 personer

4 ägg
2 msk Ättika
2 liter Vatten
Salt

1 paket bacon
500 gram sparris
Sesamolja
Salt
Peppar
Vinäger

Något inlagt som tex fänkål, broccoli, tomat, granskott, kapris etc

Sätt ugnen på 200 grader. Fördela baconskivorna på bakplåtspapper på en plåt och lägg sparris på ett ugnsgaller ovanpå och skvätt över olja, salt, peppar och vinäger. 

In i ugnen 10-15 minuter. Ta ut sparrisen om det tar längre än 10 minuter för baconskivorna att bli krispiga. 

Koka upp vatten, ättika och salt i en vid kastrull. Dra ner till 3/6 när det kokat upp så vattnet sjuder 70-90 grader ska det vara. När det gäller mängd vatten så kan man säkert köra i mindre skala. 1 msk ättika, en nypa salt per liter vatten är måttet. 

Knäck ett ägg i en kopp. Sätt långsam rörelse på vattnet och låt ägget glida ner. Tajma 3 minuter och lyft upp med hålslev och lägg i en bunke med kallt vatten. Beroende på storlek på kastrull kan man köra fler ägg samtidigt men ta inte i så du eller äggen spricker. 

Lägg upp sparris, ägg och bacon. Salta, peppra och toppa med lite valfritt picklat. Kolla recept på picklat från april om du missat det. 

Om man vill göra lite matigare så kan man servera krutonger till. Borde gå bra att rosta tillsammans med allt annat i ugnen. Även lite tomat inser jag nu. Men hur som helst så är det gott och värt ett försök. 

/G 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela