månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Rödspätta med primörer, rödbeta, kapris & brynt smör

Publicerad 2015-05-28 21:45:23 i Allmänt, sparris,


Brynt smör alltså. Det kan ju vara något av det godaste som finns faktiskt. Alltså så där gott som det blir om man tar det långsamt och det blir som knäck men fortfarande salt och matigt. Perfekt med lite fisk, lite ångade primörer och lite picklat. Rödspätta är ju så lätt lagad och passar med remoulad eller så tar man och värmer på lite Pickles i pannan så blir det som en variant på remoulad. Den här tillägnar jag Uffe då det var han som fick mig att laga min första spätta på hans födelsedag för ett par år sedan. 
Ingredienser för 2 personer

30-50 gr smör
200-300 gr rödspättafilé 
Vetemjöl
Salt
Peppar

250 gr sparris
3 morötter
4 knipplökar

2-3 msk kapris
4 inlagda rödbetor
1 citron

Börja med att bryna smöret i en kastrull. Sätt plattan på 2/6 och låter smöret sakta smälta och sedan bubbla på. När det börjar mörkna lite så sänk till 1/6. Låt det gå och rör emellanåt. 

Skala och förbered morötterna i stavar i jämn storlek. Sparrisen vet vi hur man bryter av nuförtiden så det är bara att göra samt skölja. Putsa lökarna och dela på mitten om du ska ånga. Nu är det bara att sätta igång ångningen. Om du undrar hur så kan du läsa på länken: http://manadensravara.blogg.se/2015/april/angad-broccoli-med-jordnotssas-2.html

Ställ undan ånginsatsen efter ca 5-7 minuter på kokande vatten och ställ dit en stekpanna och höj värmen till 5/6. 

Hacka rödbetorna så de matchar kaprisen i storlek och även lite stjälk från knipplöken. 
Halvera citronen och lägg med köttsidan neråt i pannan. 

Fiskfiléerna ska bara vändas i mjöl, salt och peppar och stekas i smör på 5/6 på spisen. Det går snabbt i pannan så här är det bra att inte ha en massa annat att göra. Ta ur fisken och lägg åt sidan. 

Häll ner hacket i pannan och kläm på citronerna så saften och köttet blandas med hacket och rör runt någon minut. 



Servera på ett fat med alla delar och sen kan man antingen hälla brynta smöret över hela köret eller i en liten skål bredvid. Godast är nog över det hela då man inte snålar eller fegar. 

Tack och gonatt!
G



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela