Rostad Sparris med Hollandaise & Ramslök


Ingredienser för 4-6 personer (Beror på hur givmild du är)
500 gr sparris
olja
salt
150 gr smör
2 äggulor
1 msk citronsaft
1 msk vatten
1 skvätt grädde (hjälten i det hela)
Vitlökspulver
Ramslök
Cayennepeppar
ev mer citron
Sätt ugnen på 225 grader.
Bryt sparrisen genom det där tricket som de visar på alla teveprogram. Om du inte vet vad jag menar så får du googla lite men det går ut på att man håller den i varsin ände med tumme och pekfinger. Böj den och där den bryts ska den brytas. Ibland gör det lite ont i hjärtat när man tydligen ska slänga halva. Skölj och blanda med lite olja och salt och skjutsa in i ugnen i 12 minuter.
Smält smör i en kastrull och vispa samtidigt ihop äggulor, citronsaft, vatten, grädde och salt i en annan kastrull. När smöret smält så sänk värmen till 1/6 och sätt den andra kastrullen på värmen och vispa vidare. När det börjar kräma sig så kan du dra av den från värmen men fortsätt vispa lite till. I vanliga fall när man gör hollandaise eller bearnaise så är detta det knepiga momentet att hitta konsistensen innan det blir äggröra men grädden gör något magiskt. Den lilla skvätten gör att man kan gå upp på mycket högra värme. Men man får ändå passa sig lite.
Droppa i smöret lite i taget och vispa. När hälften gått i så kan du köra i en mer stril stråle och se den är så gott som klar. Med en liten dust av Cayenne och eventuellt lite salt, citron och (vitpeppar) är du klar med en vanlig hollandaise men jag vill flörta lite extra med sparrisen. Det är bara till att hacka ner lite ramslök och tillsätta lite vitlökspulver. Nu är det klart. Är den för tjock så tillsätt lite vatten i taget och om den hinner kallna så kan du värme den på spisen igen (Ja det är grädden som gör det, man måste bara älska grädden!)

Inte dumt, inte dumt alls/
G