Soppa på Sparris & Parmesan

Soppa känns alltid rätt trist till en början men på riktigt så är det ju jädrans gott och lätt att göra. Också enkelt att kombinera smaker och går att göra någorlunda nyttigt. Just den här blev inte det men lätt gjort genom att ta lätta produkter istället för vispgrädde, smör och ost.

Ingredienser till 2 portioner
Smör eller olja (men smör och sparris alltså.
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta (gärna fermenterad)
0,5 dl torr sherry
5 dl buljong
1 dl grädde
250 gr grön sparris
20 gr riven parmesan
Citroncest
Salt
Peppar
Sherryvinäger
Rostade pumpafrön
Smält smör i en djup kastrull. Hacka löken grovt och låt löken och vitlök svettas i smöret på 2/6 under ett par minuter. Häll på sherry, buljong och grädde och låt det koka ihop under 5 minuter på 4/6.
Samtidigt skär du bort änden på sparrisen. Och slantar sedan sparrisen men sparar som vanligt topparna då de blir så goda och fina hela.
Lägg sparrisen i soppan och om det dunstat så kan du spä med lite vatten.
Låt koka 8 minuter till, sänk till 1/6 och sen är det dags att stavmixern det hela. Kör ordentligt och om du vill vara väldigt tjusig så silar du nu av den. Rör ner den rivna parmesanosten, sparristopparna och cest från en ekologisk citron. Smaka av med salt, peppar och sherryvinäger på svag värme och lägg upp i tallrik när sparristoppen hunnit mjukna lite. Toppa med lite rostade pumpafrön, några droppar olivolja/tryffelolja och en brödbit.
Enkelt och väldigt smaskigt.
G