månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Soppa på Sparris & Parmesan

Publicerad 2015-05-26 22:58:25 i Allmänt, sparris,


Soppa känns alltid rätt trist till en början men på riktigt så är det ju jädrans gott och lätt att göra. Också enkelt att kombinera smaker och går att göra någorlunda nyttigt. Just den här blev inte det men lätt gjort genom att ta lätta produkter istället för vispgrädde, smör och ost. 
Ingredienser till 2 portioner

Smör eller olja (men smör och sparris alltså. 
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta (gärna fermenterad)
0,5 dl torr sherry
5 dl buljong
1 dl grädde
250 gr grön sparris
20 gr riven parmesan
Citroncest
Salt 
Peppar
Sherryvinäger

Rostade pumpafrön

Smält smör i en djup kastrull. Hacka löken grovt och låt löken och vitlök svettas i smöret på 2/6 under ett par minuter. Häll på sherry, buljong och grädde och låt det koka ihop under 5 minuter på 4/6. 
Samtidigt skär du bort änden på sparrisen. Och slantar sedan sparrisen men sparar som vanligt topparna då de blir så goda och fina hela. 
Lägg sparrisen i soppan och om det dunstat så kan du spä med lite vatten. 
Låt koka 8 minuter till, sänk till 1/6 och sen är det dags att stavmixern det hela. Kör ordentligt och om du vill vara väldigt tjusig så silar du nu av den. Rör ner den rivna parmesanosten, sparristopparna och cest från en ekologisk citron. Smaka av med salt, peppar och sherryvinäger på svag värme och lägg upp i tallrik när sparristoppen hunnit mjukna lite. Toppa med lite rostade pumpafrön, några droppar olivolja/tryffelolja och en brödbit. 

Enkelt och väldigt smaskigt. 
G



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela