månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Sparrisfylld Ravioli med laxsås

Publicerad 2015-05-18 21:57:00 i Allmänt, sparris,


Här kommer tre recept på en gång. Efter en kort sejour i Grekland så var jag omåttligt peppad på att få laga lite mat så det fick bli stor och långkok. Delvis hemmagjord pasta med sparrisfyllning men även min älsklingsrätt sen jag var liten, Laxpasta. Åt det på någon italiensk restaurang i Göteborg när vi semestra och sen dess är jag hooked. Rökt lax i gräddig vitvinssås är det mer eller mindre. Receptet på pasta funkar till alla sorters pasta, fyllningen är hittepå för just den här kvällen och såsen går bra med vilken pasta, vilken dag och vilken tid som helst. 

Ingredienser till pasta (2 portioner)
2 ägg
100 gr durumvete
100 gr vetemjöl
2 nypor salt
1 msk olivolja
 
Det sägs att 1 ägg räcker till en portion pasta. Och ett ägg bär ca 100 gram mjöl så vill man göra mer eller mindre pasta så är det bara att tänka till. Inte så värst knepigt. 
Blanda torrvaror i en hög i en stor, vid bytta. Gör en krater i mitten och knäck i äggen och häll i oljan. Ta en gaffel och rör sakta ner lite mjöl per varv i geggan. Efter ett tag så är man illa tvungen att köra på med tassarna. Baka ihop till en deg som inte kladdar och inte flagar sig. Är den för blöt tillsätt lite mjöl och är den för torr så tillsätt lite mer olja eller vatten. Låt vila i kyl minst 30 minuter och kavla ut på valfritt sätt, kavel, pastamaskin eller vad du nu har för hemliga tricks. 
 
Ingredienser till sparrisfyllning (2 portioner)
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
150 gr champinjoner
250 gr vit eller grön sparris
1 dl riven parmesan
 
Salt
Peppar
Vinäger
Citron
 
Fräs löken och vitlöken i olja på 3/6 i en kastrull. Skölj, hacka ner  och champinjonerna grovt och lägg ner i kastrullen. Bryt bort den träiga stjälkbiten och slanta grovt. Om du har vit sparris skala den först. Spara topparna till serveringen. Lägg sparrisen tillsammans med löken och svampen och på med lock. Låt stå och puttra i 10 minuter. Av med locket och låt det mesta av vätskan koka bort innan du mixar allt jämnt. I med parmesanosten och krydda av med salt, peppar, vinäger (valfri sort men sherry är ju gott!) och citroncest & saft.
 
Låt fyllningen kallna lite innan du fyller pastan och den får du faktiskt googla hur du gör på bästa sätt. Men raviolis är enkelt om man har en sådan stans. Store tortellinis är effektivt när man väl lärt sig hur man gör. Kokas i någon minut eller två så att den råa mjölsmaken försvinner. 
 
Den här bjuder jag på:
http://www.thekitchn.com/how-to-make-homemade-tortellini-from-scratch-cooking-lessons-from-the-kitchn-188288
 
Ingredienser till gräddig laxsås (till 3-4 portioner)
Olivolja
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
4 Sardeller
Chiliflakes
1 dl vitt vin eller 1/2 dl sherry
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
200 gr kallrökt lax
100 gr Spenat
Sparristoppar i halvor eller kvartar
salt
peppar
citron
vinäger
 
Börja med att skölja och skiva purjolöken i halvcentimeter tunna skivor. Svetta löken sakta i oljan på 3/6 i en kastrull och hacka vitlök och lägg i tillsammans med sardeller och lite chiliflakes. Efter 10 minuter häll i vin och efter någon minut eller två tillsätt gräddmjölken och låt koka upp. Låt det puttra ihop under en liten tid så att den tjocknar och smaka sedan av med salt, peppar, citron och vinäger. Tänk på att laxen är väldigt salt i sig så salta inte för mycket. När pastan är så gott som klar så rör du ner laxen, spenaten och sparrisen. Om såsen ser för tjock ut kan det vara bra att dryga ut med lite pastavatten. 
 

Tack och godnatt!
G
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela