Lasagne med svamp, lök & ost

Det här är en klar förbättring av lasagnen jag gjorde i april men ännu en gång lite för mycket ost med svampsåsen. Då använde jag mjölk den här gången grädde. Ta 50/50 gräddmjölk så blir det nog perfekt. Annars är kombon svamp, diverse lökar och osten jättebra. Se till att de är såsiga båda två så lasagnen har något att suga upp. Receptet är uppdelat men gör båda såserna samtidigt annars tar det lite väl lång tid. Börja med att förvälla svamp om du använder torkad.

Ingredienser för 6 portioner
15-18 lasagneplattor
Löksåsen
1 msk Olja
2 purjolökar
1/2 - 1 gul lök
Några soltorkade tomater
2 dl vitt vin
3 dl buljong (1/2 buljongtärning + vatten)
Citroncest
Citron
Ev sardeller, chili och vitlök
Stek löken i olja på låg värme, den ska alltså svettas och bli mjuk inte brynas. Hacka i soltorkade tomater för sötma och syra och efter 15 minuter tillsätter du vätskorna. Vill du ha lite extra kryddor eller smak så steker du med det innan vätskan. Låt bubbla tills det är en såsigare röra. Krydda av med salt, vinäger, citron osv. Klart!
Svampsåsen
Olja
10-12 champinjoner
2 dl torkad karl-johan eller annan svamp (torkad eller färsk)
3 dl grädde (funkar nog med standard mjölk)
1 krm timjan
1 krm rosmarin
Torr sherry
1-2 dl riven god ost
Salt
Peppar
Sherryvinäger
Lägg de torkade svamparna i 2-3 dl ljummet vatten.
Stek skivade champinjoner i olja på medelvärme och salta lite. Efter en kvart så är karl-johan redo för pannan så krama ur vätskan i skålen och hacka svamparna och stek med champinjonerna. När det börjar bli bra med färg på svampen tillsätter du kryddorna och fyller sedan på med grädde/mjölken och svampspad. Låt det koka upp och på ett litet tag innan du tillsätter sherryn. Koka långsamt vidare ett par minuter och när den tjocknar till lite sänker du värmen ordentligt och rör ner osten lite i taget så den inte tar över svampsmaken. Smaka av efter någon minut. Salt, peppar, vinäger. Tänk på att den här delen är umami och saltdelen medan löksåsen är sötma och syra så de får vara lite kantiga än så länge. Tänk bara på att de ska smaka mycket då pastan tar en hel del smak.
Varva nu såserna med lasagneplattorna i 5-6 lager och avsluta med svampsås och eventuellt lite extra ost. In i ugnen på 200 grader i 40 minuter men det beror helt klart på vad för lasagne du använder. Gör som de skriver på paketet och ha koll så det inte bränns eller blir för torrt. Torr lasagne är ju så sjukt trist.
Lycka till och hoppas ni lagar något av det jag gör ibland. Skriv gärna om toppar och dalar. /G

Löksåsen
1 msk Olja
2 purjolökar
1/2 - 1 gul lök
Några soltorkade tomater
2 dl vitt vin
3 dl buljong (1/2 buljongtärning + vatten)
Citroncest
Citron
Ev sardeller, chili och vitlök
Stek löken i olja på låg värme, den ska alltså svettas och bli mjuk inte brynas. Hacka i soltorkade tomater för sötma och syra och efter 15 minuter tillsätter du vätskorna. Vill du ha lite extra kryddor eller smak så steker du med det innan vätskan. Låt bubbla tills det är en såsigare röra. Krydda av med salt, vinäger, citron osv. Klart!
Svampsåsen
Olja
10-12 champinjoner
2 dl torkad karl-johan eller annan svamp (torkad eller färsk)
3 dl grädde (funkar nog med standard mjölk)
1 krm timjan
1 krm rosmarin
Torr sherry
1-2 dl riven god ost
Salt
Peppar
Sherryvinäger
Lägg de torkade svamparna i 2-3 dl ljummet vatten.
Stek skivade champinjoner i olja på medelvärme och salta lite. Efter en kvart så är karl-johan redo för pannan så krama ur vätskan i skålen och hacka svamparna och stek med champinjonerna. När det börjar bli bra med färg på svampen tillsätter du kryddorna och fyller sedan på med grädde/mjölken och svampspad. Låt det koka upp och på ett litet tag innan du tillsätter sherryn. Koka långsamt vidare ett par minuter och när den tjocknar till lite sänker du värmen ordentligt och rör ner osten lite i taget så den inte tar över svampsmaken. Smaka av efter någon minut. Salt, peppar, vinäger. Tänk på att den här delen är umami och saltdelen medan löksåsen är sötma och syra så de får vara lite kantiga än så länge. Tänk bara på att de ska smaka mycket då pastan tar en hel del smak.
Varva nu såserna med lasagneplattorna i 5-6 lager och avsluta med svampsås och eventuellt lite extra ost. In i ugnen på 200 grader i 40 minuter men det beror helt klart på vad för lasagne du använder. Gör som de skriver på paketet och ha koll så det inte bränns eller blir för torrt. Torr lasagne är ju så sjukt trist.
Lycka till och hoppas ni lagar något av det jag gör ibland. Skriv gärna om toppar och dalar. /G
