månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Söndagssoppa (pyttisoppa)

Publicerad 2015-11-02 23:53:45 i Allmänt, rödbeta,



Det här är precis vad koka soppa på en spik handlar om. Tömma skafferiet & kylen och det blir jäkligt gott. Vi har valt att kalla det pyttisoppa för det är vad det är. En pyttipanna fast i buljong. Jag gör den alltid med några bitar god chorizo i och en mustig köttbuljong men det är klart att man kan använda sig av enbart grönsaker men jag skanerkänna att det har jag aldrig gjort själv. Den här rätten ska också representera övergången mellan beta och svamp, höst och vinter. 

Ingredienser (förslag på ingredienser då man tar vad man har) 
1 liter buljong (finns väldigt goda färska att köpa nu!)
Rökt sidfläsk
1 gul lök
Vitlöksklyfta
1 glas vitt vin
Ev gammal parmesankant eller lufttorkade korvbitar
2 potatisar
2 betor
1/4 vitkålshuvud
2 selleristjälkar
6 champinjoner
Chorizo i bitar
Vinäger
Salt 
Peppar
Ev lite kryddor

Svetta sidfläsk och lök i en större kastrull och släng i vitlök mot slutet innan vitt vin och buljong får koka upp i kastrullen. Om du har en gammal parmesankant ellr några gamla bitar lufttorkat kött eller korv så kan det koka med i. Ger sjukt mycket djup och smak till buljongen. Sen skyfflar du i skalade och delade grönsaker och svamp och låter koka i lagom bubblande vatten ett par minuter. Efter det får korvbitarna åka med i koket och efter 5 minuter är det läge att smaka av och smaka upp. En god brödbit och kanske en krämig ost till? Suveränt i mina ögon och öron. Briljant i min mun. 

/G

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela