Svamp & bönsalsa med fänkål

Det har ju varit helg och vad hör helgen till om inte tacos. Här en hemmagjord, hemmakryddad vegetarisk tacofyllning som är i princip lika enkel att göra som att hälla kryddpåsen i färsen men rätt mycket godare. Kryddblandningen jag använder är Jonas Crambys fuego (spanska för eld, i detta fall liten eld) som funkar jättebra men jag använde svart trumpetsvamp idag och det var nog lite pärlor för svin. Nästa gång blir det champinjoner, en massa.
Ingredienser till Fuego spice mix som räcker länge och många gånger.
-3 msk paprikapulver
-1 tsk cayennepeppar
-1 tsk vitpeppar
-1 msk svartpeppar
-1 msk vitlökspulver
-1 msk chilipulver
-1 msk torkad oregano
-1 msk salt
-3 msk paprikapulver
-1 tsk cayennepeppar
-1 tsk vitpeppar
-1 msk svartpeppar
-1 msk vitlökspulver
-1 msk chilipulver
-1 msk torkad oregano
-1 msk salt

Ingredienser svamp & bönsalsa
2 dl torkad svamp kanske 5-6 champinjoner
Olja
1 burk favabönor eller annan sort
1/2 gul lök finhackad
1 dl finhackad fänkål
1 msk fuego spice mix
1 dl vitt vin
Salt, citron, vinäger, socker
Förväll svampen i ljummet vatten i 15 minuter. Stek svampen i het panna med olja någon minut innan sköljda bönor får stekas med. Sänk värmen och använd en träspatel och försök skrapa bort om bönorna fastnar i botten under någon minut. Tillsätt lök och fänkål och stek några minuter till.
Fräs med kryddorna och vill du ha lite mer sån oldmelmpaso-stämning så steker du med lite spiskummin också. Häll sedan på vinet och låt bubbla lite lugnt medan duntar hand om alla andra tacogrejer som du tycker krävs till dina tacos.
Smaka av röran med salt, citron, vinäger och socker eller något annat sött om du vill. Funkar säkert jättebra med äppeljos till exempel.
Serveras alltså istället för köttfärs eller med. Du gör som du vill.

/G