Inlagda rödbetor, isterband och senapsstuvad potatis

Isterband som är så gott och de från underåkers charkuteri är helt sinnessjukt goda. Jag är liksom sugen på isterband minst en gång i veckan sen jag smakade dem för ett par veckor sedan. Och med goda tillbehör som här så är det svårslaget.

Just den här gången så blev den stuvade potatisen inte alls rätt någonstans. Det var som ett riktigt dåligt mos men rödbetorna räddade kalaset som tur var.

Ingredienser snabbinlagda rödbetor
3 rödbetor modellen större
1 dl ättikssprit
1.5 dl socker
3 dl vatten
2 stjärnanis
5-10 svartpepparkorn
1 tsk Senapsfrön
Skala rödbetorna och skiva dom tunnt med mandolin eller kniv i millimetertunna skivor. Koka upp lagen med kryddorna och när det kokat någon minut lägger du i rödbetsskivorna. Låt koka upp igen och låt bubbla i 2-3 minuter. Sen är det bara att lägga upp på burk och svalna. Hacka gärna ner lite hackad mynta när det svalnat. Rödbeta och mynta är nämligen oerhört gott.
Ingredienser senapsstuvad potatis
Fast potatis
Mjölk (standard, minst 3%)
Fransk senap
Vitpeppar
Salt
Sirap
Muskotnöt
Persilja/dill
Ev lite potatismjöl
Lyckades ju inte riktigt den här gången men det var fel mjölk, fel potatis och lite stress som ställde till det. Men följ instruktionerna så brukar det funka. Jag väljer att koka potatisen direkt i mjölken så att den reder sig själv. Annars verkar det vanligare att ha förkokt gammal potatis och värma upp i mjölredd mjölk. Till saken i varje fall.
Skala och tärna potatis i centimeterstora kuber. Mängd efter hunger. Lägg i en kastrull och täck nästan med mjölk. I med senap, vitpeppar och salt och koka upp. Ta inte för mycket utan smaka av på slutet men lite vill man ha från grunden och koka ner ordentligt. Låt det bubbla på ordentligt men se upp så det inte kokar över. Det tar ungefär 10 minuter att koka och den ska bli tjock sen är det bara att smaksätta och smaka av med salt, sirap, muskot, persilja eller dill.

Stek isterbanden efter instruktioner på paketet eller på mitt eller ditt sätt. Jag gillar att snitta lätt på båda sidor och sen steka ca 4 minuter per sida. Snitta upp i mitten och steka på köttsidan några minuter för mer crust men det är ju inte rätt om man säger.
Tack och gonatt!
/Göran