OKTOBER - RÖDBETA

Rödbeta blev det alltså. Vet inte riktigt varför jag tyckte det var ett så självklart val men det är väl mest kanske för att jag väldigt sällan lagar det själv. Helt ärligt så går det nog att räkna på en hand. Men den dyker ju upp i vardagskosten emellanåt. Inlagd så är den ju självklart med till ett isterband eller pytten. Om inte inlagd så serverad med feta eller chevre på ett buffébord. Det är ju gott men det är ju så att det kan bli lite tjatigt. Vi får se hur det blir. Jag är peppad i varje fall.
PRO'S & CONS - Rödbeta
+
Nyttig
Färgglad
Finns i olika färger (ja inte just rödbeta men ni hajar)
Billigt
Rött urin
Karaktärsrik
Nitratrik (tydligen helt jädrans great)
-
Inte världens fantasieggare
Rött urin (kan skapa panik till en början)
Stärkelsefattig
Lite omständig att tillaga
Blodspår överallt
Kombinationer
Som jag nämnde så är ju det mest klassiska att servera ugnsbakade eller kokta rödbetor med fårost. Det är väl den mest klassiska för mig men även kokta med smör och salt har jag barndomsminnen till. Det är rätt sällan man äter kokta grönsaker (lök, rödbetor, kronärtskocka, morot) med smör och salt nu för tiden. Känns som det hände rätt ofta som liten. När jag kollar lite smakkombinationer på nätet så är det samma som vanligt. Fet fisk, fläsk, potatis, kapris och nötter. Ska försöka djupdyka lite mer och kanske hitta lite mer kryddor som går att kombinera. Sen är jag är mer nyfiken på att puréa, såsa och ställa till det lite med rödbetan. Vi får se hur det går med det.
Näringsvärde på 100 gram rödbeta
43 kcal
1,6 g protein
0,1 g fett
10 g kolhydrater
2,6 g fibrer
1,6 g protein
0,1 g fett
10 g kolhydrater
2,6 g fibrer
Välkommen hösten!
/G