månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Kroppkakor med kål, fläsk & five spice

Publicerad 2015-06-25 17:31:00 i Allmänt, Spetskål,



När det kommer till kål så är något av det godaste som finns kålpudding på sättet min fru och svärmor gör det. Kål med sirap och blandfärs med soja, salt, peppar och buljong. Otroligt enkelt och väldigt gott. Men så lätt kan jag så klart inte göra det. Till det serveras potatis och då väcktes idén om att fylla en annan klassiker med kålpudding. En kålpuddingskroppkaka. Vilken grej tänkte jag och satte igång med att koka potatis. Kroppkakor innehåller i vanliga fall sidfläsk, lök och kryddpeppar. Kål ersätter lök, blandfärs får byta plats med sidfläsket och Chinese 5 spice kändes naturligt att blanda med kryddpepparn. En mer asiatisk svensk husmansklassiker får man leta efter men det är lustigt hur kroppkakan blir en perfekt Bao (steam bun) till den kinasmakande fyllningen. Jättegott, lovar!
 
 
Ingredienser till 5-6 personer:
2 stora bakpotatisar ca 700 gram
2 ägg
4-8 dl vetemjöl (det diffar så oerhört från gång till gång)
1 tsk salt
 
Smör
1/2 spetskål
2 msk sirap
500 gram blandfärs
1/2 tsk Kryddpeppar
1 rågad tsk Chinese 5 spice (kryddblandning med fänkål, schizuanpeppar, kryddnejlika, kanel, stjärnanis)
Chiliflakes eller Cayenne
2 tsk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
1 rivet äpple
salt
peppar
vinäger (vitvin & äppelcider)
 
Skala och dela potatisen i jämnstora bitar. Koka i saltat vatten tills de är redo att mosas. Här kan man börja med fyllningen. Låt potatisen ånga av och svalna lite innan de blandas med äggen och sedan bearbetas med mjölet. Det ska bli en deg som går att arbeta med och det kan verkligen krävas olika mängd mjöl men den ska inte klibba för mycket.
 
Hacka och stek stek spetskålen i en klick smör på 4/6 på spisen. När kålen börjar få bra med färg häll över sirapen och stek ytterligare 5 minuter. Lägg undan på ett fat och smält en ny klick smör. Stek blandfärsen ordentligt och se till att den får bra med färg innan kålen åker tillbaks ner med färsen. Tillsätt vitlök, kryddorna och efter ett tag rivet äpple, soja, 

Koka upp en stor kastrull med 3-4 liter vatten i. Dela upp degen i 15-20 dlear och platta ut i handen, ha mjöl till hands om det skulle bli för klibbigt. Lägg på en rejäl sked med fyllning och kläm igen och forma till en boll. Låt kroppkakorna sjuda i vattnet några stycken i taget och se till så de inte sätter sig i botten. Man brukar säga att de är klara när de flyter till ytan men jag brukar köra någon minut extra då det inte alltid blir så jämnt fördelat med degen och det vore ju trist om det smakar rått mjöl.
 
 
Servera med brynt smör och eventuellt lingonsylt. Eller en kålsallad eller någon rökig bbq-sås. Det får ni bestämma själva men brynt smör är ju alltid brynt smör. Så här bryner du smör.
Sätt plattan på 2/6 och låter smöret sakta smälta och sedan bubbla på. När det börjar mörkna lite så sänk till 1/6. Låt det gå och rör emellanåt.
 
Sjukt smarrigt och värsta paltkoman men det är det värt. Jag åt tre och hade ändå plats för några öl efteråt om nu det betyder något. Säger kanske mer om mig än mättnadsnivån.
G


Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela