Kroppkakor med kål, fläsk & five spice

När det kommer till kål så är något av det godaste som finns kålpudding på sättet min fru och svärmor gör det. Kål med sirap och blandfärs med soja, salt, peppar och buljong. Otroligt enkelt och väldigt gott. Men så lätt kan jag så klart inte göra det. Till det serveras potatis och då väcktes idén om att fylla en annan klassiker med kålpudding. En kålpuddingskroppkaka. Vilken grej tänkte jag och satte igång med att koka potatis. Kroppkakor innehåller i vanliga fall sidfläsk, lök och kryddpeppar. Kål ersätter lök, blandfärs får byta plats med sidfläsket och Chinese 5 spice kändes naturligt att blanda med kryddpepparn. En mer asiatisk svensk husmansklassiker får man leta efter men det är lustigt hur kroppkakan blir en perfekt Bao (steam bun) till den kinasmakande fyllningen. Jättegott, lovar!

Ingredienser till 5-6 personer:
2 stora bakpotatisar ca 700 gram
2 ägg
4-8 dl vetemjöl (det diffar så oerhört från gång till gång)
1 tsk salt
1 tsk salt
Smör
1/2 spetskål
2 msk sirap
500 gram blandfärs
1/2 tsk Kryddpeppar
1 rågad tsk Chinese 5 spice (kryddblandning med fänkål, schizuanpeppar, kryddnejlika, kanel, stjärnanis)Chiliflakes eller Cayenne
2 tsk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
1 rivet äpple
salt
peppar
vinäger (vitvin & äppelcider)
Skala och dela potatisen i jämnstora bitar. Koka i saltat vatten tills de är redo att mosas. Här kan man börja med fyllningen. Låt potatisen ånga av och svalna lite innan de blandas med äggen och sedan bearbetas med mjölet. Det ska bli en deg som går att arbeta med och det kan verkligen krävas olika mängd mjöl men den ska inte klibba för mycket.
Hacka och stek stek spetskålen i en klick smör på 4/6 på spisen. När kålen börjar få bra med färg häll över sirapen och stek ytterligare 5 minuter. Lägg undan på ett fat och smält en ny klick smör. Stek blandfärsen ordentligt och se till att den får bra med färg innan kålen åker tillbaks ner med färsen. Tillsätt vitlök, kryddorna och efter ett tag rivet äpple, soja,


Servera med brynt smör och eventuellt lingonsylt. Eller en kålsallad eller någon rökig bbq-sås. Det får ni bestämma själva men brynt smör är ju alltid brynt smör. Så här bryner du smör.
Sätt plattan på 2/6 och låter smöret sakta smälta och sedan bubbla på. När det börjar mörkna lite så sänk till 1/6. Låt det gå och rör emellanåt.
Sjukt smarrigt och värsta paltkoman men det är det värt. Jag åt tre och hade ändå plats för några öl efteråt om nu det betyder något. Säger kanske mer om mig än mättnadsnivån.
G
