Pizza med Broccoli & Svamp

Pizza som alltid är godare köpe än hemmagjord. Varför ens försöka? Jo för att påläggen är mycket godare hemma och för att min kompis Jon lärt mig ett grymt recept på pizzadeg. Och sen har jag ju faktiskt en blogg så då får man bita ihop lite extra ibland. Blir lite stökigt i köket och grannen kan bli lite trött på en men helt klart värt. Speciellt om man fått tag på världens bästa ost, Tryffelpecorino!

Ingredienser till 3-4 personer (en plåt)
Deg
2,5 dl vatten 37 grader (kan behövas lite till)
Ett hörn jäst (typ 5-10 gram)
2 tsk salt
1 msk olivolja
5 dl vetemjöl
1,5 dl durumvete
Tomatsås
500 gr tomater av valfri sort
Olja
Basilika & oregano
Salt
Peppar
2 Vitlöksklyftor
Citron
Vinäger
Honung
Pålägg (som är helt frivilliga så klart)
Rostade broccolibuketter från ett stånd (kolla tidigare recept i april)
Smörstekt svamp
1 paket Ugnsstekt bacon
Kronärtskocksbotten
1-2 Mozzarella (gärna buffel)
Pecorino eller parmesan (tryffel)
Gröna oliver
Rostade pinjenötter
Det ta ju lite tid att göra pizza men det är mest jäsningen som tar tid. Man kan vila emellanåt.
Del 1
Sätt ugnen på 180 grader för tomaterna.
Rör ut jäst i vattnet. Tillsätt alla andra ingredienser och rör ihop. Det ska gå ihop snabbt till en degig klump. Om inte så tillsätt lite ljummet vatten tills den gör det. Jag tillsatte nog 1 dl till.
Låt stå och jäsa i minst en timme under duk.
Här skulle jag ge mig på tomaterna till tomatsåsen. Halvera tomaterna och blanda med oljan, kryddor salt o peppar. Lägg på ett bleck i ugnen och rosta på bara.

Del 2
Nu är det dags att ge sig på degen ordentligt och grannen får leva med 10 minuters monotont bankande. Degen är lite kladdig men töm ut den på bänken. Börja bearbeta den genom att ta tag i en ände och slå den i bänken. Vik änden du håller i dubbelt över den på bänken. Vrid degen 90 grader och ta tag i änden och släng i bänken och sen kör du. Lite svettigt, lite jobbigt ljud men skithäftigt att se hur den blir mer och mer gummiaktig och till slut så jäkla smidig att arbeta med. När du fått nog (eller grannen som hos oss) så är det bara att låta den vila under duk i någon timme till.
Släng in 2 vitlöksklyftor tillsammans med tomaterna som rostas i 45 minuter till.
Förbered alla andra pålägg.
Rosta broccolin tillsammans med olja, salt, peppar och chiliflakes i ugnen i ca 20 minuter.
Samma sak gäller baconskivorna som du lägger på bakplåtspapper en och en och in i ugnen ca 15 minuter eller tills de är krispiga.
Rosta pinjenötter i torr panna.
Stek svamp tillsammans med smör och smaka upp med salt, peppar och vinäger. Jag använde krossad svart trumpet som blev som ett strössel.
Del 3
Ta ut tomaterna och vitlöken ur ugnen. Höj värmen till Max (275) och sätt in en plåt. Häll ner tomaterna och vitlöken i en Kastrull tillsammans med lite vatten på spisen. 2/6 är ok värme. Mixa med mixerstav till en slät tomatsås och smaka av med salt, peppar, vinäger, citron och honung. Om du saknar något häll i bara. Det ska vara en god tomatsås som inte är för lös bara.
När såsen är klar och du känner dig redo så tar du fram degen och bakar ut den tunt med händerna på ett bakplåtspapper. Det kan bli läge att skära bort lite om den jäst på bra. Du vill ha tunn deg. På med tomatsås, inte allt utan ett tunt lager så den inte blir Soggig. Bättre att spara lite och ha i en skål på bordet och doppa kanterna i sen istället.
Fördela mozzarella över och fortsätt med alla andra ingredienser förutom pinjenötterna som bara blir brända i ugnen. Avsluta med att riva pecorino/parmesan över och snart är det dags.

Ta den varma plåten ur ugnen (akta jättevarm) och lyft eller dra över pizzan till plåten och skicka snabbt in i ugnen. Där ska den gräddas i 10-12 minuter. Inte brännas och inte vara degig är ju målet då.
När den är klar så är det bara att riva ännu en omgång pecorino/parmesan på och strö över pinjenötterna. Lite flingsalt kanske och färsk basilika om man har.

Serveras med en sallad med lite picklat i för syran som blir så bra att bryta smakerna med.
Tack för i afton och mmmm va gott/
Göran