månadensråvara.blogg.se

Köket är den plats där jag känner mig tryggast och lugnast. På den här bloggen tänker jag utmana mig själv och lämna den tryggheten genom att varje månad ta en råvara som känns aktuell eller bara för mig orörd och utveckla på olika sätt. Genom att testlaga, läsa, dissikera och sedan dokumentera hoppas jag kunna inspirera mig själv och andra. Jag ska svälja stoltheten och maten och även våga berätta om spottanden vid misslyckanden.

Risotto på Sparris med Lax & Spenatgremolata

Publicerad 2015-05-07 23:16:52 i Allmänt, sparris,



Inget speciellt egentligen då det känns som en av de vanligare risottosorterna. Läste lite tips om hur man ska lyckas förhöja sparrissmaken. Koka med stjälkstumparna med buljongen men jag vet inte riktigt om det hjälpte. Sen tror jag på att koka en puré på stjälkarna och röra ihop risotton med på slutet istället för bitar eller hack. Hur som helst så är det ju tre goda saker här. Risotto, gremolata och lax. 

Ingredienser för 4

Risotton
1 knippe sparris
1 buljongtärning
6 dl vatten

1 msk smör
1 msk olja
1 liten gul lök
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 dl risottoris
2 dl vitt vin eller 1 dl torr sherry & 1 dl vatten. 
1,5 - 2 dl riven parmesan
1 citron
Salt
Peppar

Koka upp buljong och bottenbitarna från sparrisen. 

Smält smör och olja i en mellanstor kastrull på 4/6. Finhacka löken och svetta i fettet på 1/6 i 10 minuter. Skiva sparrisen under tiden men spara topparna de är fina och goda att ha hela i. Höj spisen till 4/6 och häll i riset. Nu är det viktigt att låta riskornen komma upp i värme ordentligt så fräs runt riset i ett par minuter innan vinet åker ner. Dra då ner värmen till 1/6 och sen får man pytsa på med buljong var 3:e minut. 1-2 skopor i taget, täcka riset med fukt liksom. Det tar lite tid men gör gremolata och förbered laxen så länge. Jag skulle tippa att det tar ca 30-35 minuter innan det börjar bli klart. Då häller man i den hackade sparrisen, sparristopparna, parmesan, citroncest från 1 citron. 
Efter två minuter smaka av med salt, peppar och citron. 
Är den för tjock tillsätt lite vatten. För tunn låt den koka lite till. Riset ska ha lite kärna men får inte fastna i tänderna. 


Spenatgremolatan


75 gr bladspenat
Färsk basilika
Färsk mynta
Färsk persilja
2 msk olivolja
3 tsk kapris
1/2 pressad citron
Salt
Peppar

Mixa ihop allt och smaka av. Grymt gott till det mesta. Spenaten drygar ut lite. 

Servera med laxfile i ugn, panna eller ångad. I ugn kör på typ 125 grader under 15-20 minuter. Ju lägre värme desto saftigare. 

Jag tror det kan bli ännu godare med puré istället gör bitar av sparris men annars väldigt gott ändå. Kan kombineras på många sätt också. 

Tack o godnatt. 
G




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Göran Lagerberg

Matglad gubbe

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela