Pasta med svamp & brysselkål

Den sista svampmåltiden är kommen. En enkel pasta med klassiska vänner som lök, gruyere och timjan. Men även en dimension av fänkål, anis och brysselkål. Riktigt gott och lagom nyttigt en måndagkväll.

Ingredienser svampsås för 4 personer
En rejäl näve torkad svamp typ karl-johan, tratt eller trumpet
Ljummet vatten att förvälla svampen i
En bra skvätt olja
Smör
1 gul lök
1/2 fänkål
1 stjärnanis
1 skvätt vitt vin
Timjan
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 bit ost av valfri sort, gruyere var gott som vanligt
Spenat
Tryffelpasta eller olja eller riktig om det går ihop sig för dig
Olja
Brysselkål
1/2 citron
Sherry
Ca 300 gr tagliatelle
Förväll svampen samtidigt som du hackar och steker lök, fänkål, timjan och stjärnanis i oljad kastrull på låg värme i 15 minuter. Salta lite.
Krama ur svampen och hacka upp i önskad storlek. Stek i smör tillsammans på ganska hög värme så det rostas och fräser i pannan.
Putsa och halvera önskad mängd brysselkål.
Häll ner svampen i lökblandningenochhäll på vinet, grädden och svampspadet. Koka upp och låt det reducera i lagom tempo.
Häll ny olja i pannan och stek brysselkålen med den skurna sidan ner i pannan tillsammans med den halva citronen på samma sätt. Inte för varm panna nu utan låt det ta lite tid så bränns det inte.
Koka pastan!
När de börjar mjukna lite så kan du hälla på en skvätt sherry, salt och peppar och lägg på ett lock i några minuter. Krama ur en liten skvätt av den varma citronen och skaka runt brysselkålen i pannan. Den bör vara klar efter 5-7 minuter i pannan. Enklast sättet att ta reda på det är att smaka.
Riv ner ost, kläm i lite av den varma citronen, salta och peppra såsen och smaka av såsen. Avsluta med att lägga i spenat, dra av värmen och tillsätt eventuellt tryffeln.
Blanda ihop pasta, sås och servera brysselkålen bredvid eller portionera ut.
Gott minsann!
