NOVEMBER - SVAMP

Svamp i november, tänker kanske du? Men jag plockade en massa svamp förra helgen och skulle det vara ont om det så finns det ju gott om färsk svamp i affären. Eller så kanske du som jag torkat eller fryst. Och champinjoner finns ju alltid på hyllan och även ekologiska så slut på ursäkter.
Jag tycker väldigt väldigt mycket om svamp. Från plockning, rensning, tillagning och slutligen att äta så klart. Ska absolut inte säga att jag är något proffs på att tillaga svamp men desto roligare för mig. Just när det gäller svampar så är jag mycket förtjust i svart trumpet, trattkantareller och champinjoner men de flesta går bra.

Kanske tycker du att jag skulle valt just en svamp men jag tror inte jag är så förfinad i min matlagning eller i mina smaklökar att det krävs just en viss typ. Svampen är bra att kombinera då den är bra på att förhöja andra smaker och har en ganska säregen smak. Jag är extra förtjust i svamp med ägg och ost men jag ska försöka mig på andra kombinationer som med fisk, anistoner och blåbär.
Se upp i svampbacken säger jag.
PRO'S & CONS - Svamp
+
Nyttig
Billigt (om man plockar själv eller köper champinjoner)
Smakförstärkare & Umamibomb
D-vitaminrika
Man kan bli en bajsanekdot rikare om man sväljer trattkantareller hela.
Man vill bo en svamp
-
Konsistensen
Oftast tråkig färg efter tillagning
Dyrt om man köper Karl-johan
Portabello (vegetarianslentrianjävel till svamp)
Svamp och duschrum

Näringsvärde 100 gr svamp
26 kcal
2,5 g protein
0,2 g fett
2,9 g kolhydrater
1,3 g fibrer
2,5 g protein
0,2 g fett
2,9 g kolhydrater
1,3 g fibrer