Kimchi på pumpa

Jag är som besatt av kimchi och ja jag vet det är sent på bollen men satan vad gott det är. Vi har ett lunchställe nära jobbet som serverar någon snabbvariant av kimchi i sin grönsaksbuffé. Den brukar uppta sisådär en fjärdedel av tallriken och lika värt det varje gång. Jag vet inte vad det är men det är väl den där mäktiga umamismaken eller vad det nu är. Samtidigt som det är lätt är det starkt och salt och mäktigt. Gott som attan och då tänkte ju jag att det måste jag ge mig på själv någon gång. i Helgen gav jag mig på Kimchin, både en vanlig på salladskål och en speciale. Det blev riktigt gott och starkt faktiskt. Det är lätt som bara den men tar lite tid då det är mycket väntan. Ok Lets go!

Ingredienser en rejäl burk Kimchi på pumpa
800 - 1000 gram butternutpumpa
2 msk grovsalt
1/2 dl koreansk chilipeppar
3-4 rivna vitlöksklyftor
1/2 dl lökjuice (Mixa 1 gul lökar med en skvätt vatten, passera genom en fin sil)
1 tsk riven ingefära
1 msk socker

Dela, rensa, skala och kuba (kan man säga så?) pumpan.

Blanda med 2 msk grovsalt i en bunke och kör runt ordentligt med händerna. Låt stå under ca 5 timmar och se till att skaka/röra om emellanåt.
Skölj av och låt torka lite. Blanda ihop kryddblandningen. Jag körde alltsammans i en mixer vilket funka fint.
Tillsätt kryddblandningen och se till att kryddorna kommer åt ordentligt. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn och sedan svalt 4 dygn. Sen är det klart.

Jättegott som tillbehör till allt möjligt. Går nog bra att puréea och ha i grytor eller matiga pannkakor. Bra att ha-grej helt enkelt.
/G